• kapuho@kapuvar.hu
  • +36 30 6038 264

Távhőfejlesztés 2010-ben

2010 végén KEOP pályázat segítségével, 50%-os önerővel, melyet Kapuvár város önkormányzata biztosított megkezdődtek a kapuvári távhőszolgáltatási rendszer rekonstrukciós munkálatai.

2010 végén lehetőség nyílt egy KEOP pályázat benyújtására, ami 50 %-os önerővel (amit az Önkormányzat biztosított) benyújtásra került. A pályázat száma és megnevezése: KEOP-5.4.0/09-2010-0010 Kapuvár város távhőszolgáltató rendszer rekonstrukciós átépítési, beruházás, kivitelezés a kiviteli terveknek megfelelően.

A pályázat befogadása 2011. év elején megtörtént. A kivitelezésre pályázatot írtunk ki, aminek az ajánlattételi határideje 2011. december 12-edike volt.

Eredményhirdetés: 2012. január 20.

4 pályázó volt az ország különböző részeiről, ebből a nyertes pályázó: DH-Szerviz Kft. Debrecen. Hibátlan pályázat és kedvező kivitelezési ár, illetve referencia.

Kivitelezési szerződés kötése: 2012. január 31.

Beruházás tervezett időtartama: 230 nap.

A beruházás a város 4 területét érintette: Ifjúság út, Lumniczer S. u., Fő tér belső udvar és a Gesztenye sor- Kossuth u. közötti szakasz.

Munkaterületek átadása: 2012. április 11.

A kivitelezés a jó együttműködésnek, a kedvező időjárásnak köszönhetően jó ütemben haladt, és a 4 terület összehangolásával folyamatos munka folyt hétvégeken is.

Jó műszaki vezetés mellett és jó szakember gárdával minden területen az eredményes nyomáspróbák után, vele párhuzamosan elkészültek a hőközponti beruházások, ami tartalmazta a primer-szekunder kör hőcserélős szétválasztását, hőmérséklet és tömegáram szabályozását. Június 28-ával megtörtént a műszaki átadás, eredményes nyomáspróbákkal, hidegüzemű próbákkal és a szükséges beszabályzással együtt. A beruházás műszaki átadása időben, a tervezetthez mintegy 60 nappal korábban megvalósult. A kánikulai időjárás miatt úgy döntöttünk, hogy a melegüzemi próbát egy őszi próbafűtéssel kötjük össze, ami szeptember közepén szintén megtörtént.

Így a 2012. év fűtési szezonját a felújított hálózattal illetve a beépített hőfok és tömegáramú rendszer szabályzóival kezdtük meg. Az Ifjúság út területén ezen beruházás végrehajtásával egy időben a használati melegvíz hálózat is felújításra került.

A nyári időszakban lakógyűléseken egyeztettünk a város egész területén a lakásokba indokolttá vált felújításokról is, így a fűtésszezon kezdetére a város egész területén 98 %-os beépítettség mellett elvégeztük a költségosztós mérést, radiátoronkénti hőfokszabályzást.

Ezzel a beruházással a város területén eddig alkalmazott, véleményünk szerint igazságtalan és takarékosságra nem ösztönző légköbméteres elszámolást kívántuk megszüntetni.

Természetesen a távhő koordinációja mellett a város területén egy egységes rendszerre törekedtünk, ami költségekben megtakarítást, elszámolásban pedig azonosságot biztosít.  A tulajdonjogból adódóan ezt a kivitelezést a tulajdonosok fizették, részben saját erőből illetve közös költségből.

Így a tervezett távhő rekonstrukció első üteme eredményesen és az üzemeltetési tapasztalatok alapján jó minőségben megtörtént.

Terveink között szerepel: a kettes ütem végrehajtása, hőtermelő egységek fejlesztése, cseréje, esetleg kazánházak összekötése, geotermikus és biomassza hőfelhasználás fejlesztése, valamint minden olyan megújuló energiaforrást és lehetőséget mérlegelünk, ami hatékonyságban, gazdaságosságban, megtérülésben e terület továbbfejlesztését szolgálja.

Ha a műszaki fejlesztések második ütemét is végre tudjuk hajtani, hosszú távra olyan szolgáltatásnak leszünk birtokában, amivel nem titkolt célunk egy versenyképes ár kialakítása mellett új fogyasztók megnyerése.

 

Tovább a kategóriában: « Társasházak: Pályázati lehetőség

Új hozzászólás

Vissza a tetejére

Aktuális hírek